bye bye frisjes

bye bye frisjes

Mijn gezondere eetpatroon is eigenlijk begonnen met het schrappen van frisdrank drinken. Toen wij jong waren kregen we thuis zelden frisdrank, maar als tieners begonnen we er steeds meer naar te vragen. Zo dronken we in het begin alleen met verjaardagen of in het weekend frisdrank, maar dat werd steeds vaker. Doordat ik ergens ̶ toen ik begin 20 was̶  las dat frisdrank niet zo goed voor je was, ben ik me erin gaan verdiepen. Ik was destijds toch wat voller en wilde eigenlijk wel wat slanker worden.

frisdrank Niet frisdrankverslaafd, wel zoekende

 Ik was dus geen frisdrank verslaafde, toch was het voor mij ook een proces van vallen en opstaan. En zoeken naar wat ik dan wel kon drinken. Want ik weet nog goed, dat ik het geen frisdrank drinken het lastigste vond als ik met vriendinnen ergens een drankje ging doen. Dan koos ik voorheen vaak voor Fanta (als ik al geen alcoholische drankje nam), destijds één van mijn favoriete frisdrankjes. Je houdt niet veel opties over in restaurantjes en barretjes als je geen frisdrank wil kiezen: water, bruisend water, thee of koffie.

Drankje doen voor drankje, of voor de fun?

Hoe ik toch een vrijwel frisdrankvrij leven leidt, komt vooral doordat ik weet dat ik mijn lichaam er geen plezier mee doe. Ik wil mijn lichaam koesteren en voeden met de juiste producten. En door dat in mijn hoofd te houden werd het steeds makkelijker. En zeg nou zelf, je gaat ergens iets drinken omdat je het gezellig vindt om bij te kletsen met iemand. Niet omdat je zo nodig iets moet drinken, dat kan je thuis ook. Nu mis ik frisdrank totaal niet. We hebben frisdrank in blikjes in huis, voor als visite wel frisdrank wil drinken. Je zult mij echter er nooit zelf naar zien grijpen.

Mijn redenen om frisdrank uit mijn leven te schrappen
Frisdrank zit vol met suikers. In 1 glas frisdank zitten al 6 klontjes suiker! Ik heb geen problemen met suikers die in mijn banaan, appel of een ander natuurproduct zit. Wel zie ik het als een probleem als het om geraffineerde suikers gaat. Geraffineerde suikers zijn zo door de mens bewerkt, dat het alle stoffen die je lichaam helpen de suikers te gebruiken, eruit zijn gehaald. Je lichaam heeft er dus niets aan.

Je herkent het misschien wel, als je calorieën drinkt, heb je niet het idee dat je ook echt iets binnen hebt gekregen. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat je hersenen de calorieën die je vloeibaar binnen krijgt, niet registreren.

Sommige mensen drinken light frisdrank omdat ze denken dat het beter is. Wellicht zitten er minder calorieën in light producten, maar er zijn onderzoeken die aangeven dat de zoetstoffen vaak nog slechter voor je lichaam zijn dan als je frisdrank met suikers drinkt. Hoe dan ook, mijn mening hierbij is weer: hoe meer het product bewerkt is, des te minder het goed is voor mijn lichaam.

Wat ik zelf altijd probeer te denken is dat eten of drinken dat dusdanig bewerkt is door de mens,  niet zo goed is als puur eten uit de natuur. Zo ook met frisdrank. De merken frisdranken proberen toch aan jou te verdienen, gaan daarbij liever uit van hun eigen winst dan jouw gezondheid. Jij kan zelf de keuze maken, heb je jouw lichaam lief en kies je voor voeding waar je lichaam iets mee kan? Of ga je voor verslavende, bewerkte voeding waar je lichaam minder aan heeft, of zelfs schade door krijgt.

Spice up your water
fruitwater in cocktailglasI know, af en toe kan je ook wel het beu zijn om alleen maar water te drinken. Maak dan je water wat spannender door bijvoorbeeld fruit in je water te doen, een schijfje citroen of een schijfje komkommer. Zo smaakt je water toch weer anders. Kijk hier voor een receptje.

Vind je helemaal geen frisdrank meer drinken iets te veel van het goede? Je kunt er ook voor kiezen om bij speciale gelegenheden een frisdrankje te doen en er dan van te genieten. En thuis of op het werk te kiezen om water, thee en koffie te drinken. Vind jouw pad in een gezondere lifestyle. Het is het belangrijkste dat je er zelf achterstaat en er goed bij voelt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *