Een jaar vegan eten, is het mogelijk?

Een jaar vegan eten, is het mogelijk?

Vorig jaar, begin januari, zijn wij begonnen met vegan/ plant-based eten. Het was een reis met ups en downs. In deze blog vertel ik wat meer over hoe ik dit heb ervaren en of ik komend jaar doorga met vegan eten.

Hoe het allemaal begon

Starten hiermee was eigenlijk best makkelijk. Alles wat we niet meer zouden eten, zoals kaas, yoghurt en vlees was thuis al op. We begonnen vol goede moed, keken ontzettend veel documentaires en video’s over plant-based eten op YouTube. Hierdoor raakten we alleen maar meer gemotiveerd, geïnspireerd en werden creatief in het bedenken van een heerlijke maaltijd.

Het lastigste van vegan eten

In het begin vond ik het moeilijk om bij anderen te gaan eten of om uit eten te gaan. Ik wilde mensen niet belasten met ons ‘lastige dieet’. Gelukkig zagen veel van onze vrienden en familie het niet zo. Ook zij maakten de lekkerste vegan maaltijden als we langs kwamen. Zelfs als ik aanbood om zelf iets mee te nemen voor onszelf, dan werd dat afgeslagen omdat ze zelf iets wilden maken wat wij ook konden eten.

Heeft u ook iets anders dan een blaadje sla?

Uit eten gaan vonden we lastig omdat nog niet alle restaurants ingespeeld zijn op veganisme. Bij sommige restaurants kon je wel een enkele vegetarisch gerecht krijgen, meer niet. Maar ook met het uitzoeken van restaurants waar we dan wel konden eten kregen we naarmate de tijd verstreek veel meer plezier in. Daarvoor raadplegen we bijvoorbeeld vegan bloggers zoals Lisa Goes Vegan of de site The happy cow.

En ik merkte ook dat het veganisme in een lift zit, want tegenwoordig is het steeds makelijker om buiten de deur te eten, zonder op een blaadje sla te hoeven knabbelen. In Amsterdam hebben wij al een aantal van de leukste en lekkerste restaurantjes ontdekt waar je vegan kunt eten. Bekijk deze vegan restaurants in Amsterdam hier.

Helemaal geen zuivel of vlees gegeten dit jaar?

Nee, ik kan niet zeggen dat ik 100% vegan heb gegeten dit jaar. In het begin van het jaar ben ik voor mijn werk op een tripje geweest waar ik nog vlees heb gegeten en tijdens onze vakantie in november door Thailand hebben we een enkele keer ook vlees, vis en zuivel gegeten. Wat ik erg fijn vond, was dat ik merkte dat ik het ook oprecht niet meer lekker vond. Ik heb dan dus ook tijdens onze vakantie vooral langs het vlees heen gegeten of gekeken naar vegan mogelijkheden. Zelfs mijn altijd zo geliefde gamba’s konden mij gestolen worden.

Vegan in 2018 of niet?

Je kunt het dus ook wel raden dat ik komend jaar hier zeker mee wil door gaan. Wat ik ook dit jaar heb gemerkt is dat vegan eten niet gelijk betekent dat je ook slank blijft. Ook vegan snacks kunnen ongezond zijn (lees chips, patat en andere zooi eten). Ik ben halverwege dit jaar dan ook aangekomen. Gelukkig ben ik na onze vakantie ook weer gezondere keuzes gaan maken, waardoor ik de extra kilo’s ook er weer af krijg.

Komend jaar wil ik mijzelf meer verdiepen in de voordelen van raw food. Dit betekent dat niet kookt en alles rauw eet. Dit ga ik niet volledig volgen, maar ik wil wel vaker rauw eten vanwege de gezondheidsvoordelen die het meebrengt. Je schijnt er bijvoorbeeld nog energieker van te worden, wat ik tijdens de donkere wintermaanden af en toe wel nodig heb. To be continued….

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *