Je bent goed zoals je bent

Je bent goed zoals je bent

Wat zie ik er verschrikkelijk uit, ik lijk wel een olifant. Wat maakte ik net een domme opmerking. Mijn eigen bedrijf opzetten, dat lukt me echt niet. Misschien herken je dit wel, enorm kritische gedachten over jezelf. Ze zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen met de dag een beetje kleiner wordt. Gelukkig kan je daar wat tegen doen.

Waarom doen we dat toch, zo kritisch zijn

Misschien komt het voort uit je jeugd. Wilde je de beste zijn want dan kreeg je aandacht, werd er tegen je gezegd dat je wel goed je best moest doen, of dat je het toch nooit goed deed. Het kan ook zijn dat je steeds strenger voor jezelf bent geworden. We leven in een maatschappij waar we de hoogste cijfers ‘ moeten’  halen en de meest slanke mannen en vrouwen in commercials zien.

Wees liefdevol naar jezelf

Je bent precies goed zoals je nu bent, met je mooie haren en je overvloed aan creativiteit. Maar ook de ‘negatieve’ eigenschappen, dat je soms humeurig doet tegen je partner of vindt dat je een vetrolletje te veel hebt, mag je accepteren. Stop met jezelf neerhalen, je bent precies goed zoals je nu bent. Het leven is een proces, waarin je voortdurend aan het groeien bent op jouw eigen tempo.

Louise Lynn Hay, auteur van onder andere het boek ‘Positief denken’, zegt hierover het volgende: Stel, je hebt een zaadje van een tomaat. Je zaait het, geeft het liefdevol water en voeding. Je wacht geduldig. Wanneer er een klein plantje opkomt schreeuw je niet: ‘Je bent niet goed genoeg, je lijkt niet eens op een tomatenplant!’ De groei volg je vol verwachting en op een dag oogst je de tomaten die je al verwachtte. Dit geduld en deze liefdevolle zorg ben je zelf ook waard, terwijl je ontwikkelt in het leven.

Oefen in liefde naar jezelf

Oké, nu heb je gelezen dat je precies goed bent zoals je nu bent. Betekent het dat je direct van jezelf houdt zoals je bent? Waarschijnlijk nog niet. Je hebt al zoveel jaren een negatief denkbeeld over jezelf ontwikkeld, dat je ook training nodig hebt om een positief zelfbeeld te krijgen. En je zult je hele leven moeten blijven trainen, al wordt het wel steeds makkelijker.

  1. Stel tegen iedere negatieve gedachte een positieve gedachte
    Iedere keer dat je merkt dat je een negatieve gedachte hebt, stel je er een lieve positieve gedachten tegenover. Bijvoorbeeld de positieve gedachten: Ik ben precies goed, zoals ik nu ben. Je zult merken dat je hierdoor steeds vaker een positieve gedachte creëert, in plaats van een negatieve. Of er gelijk iets positiefs van maakt: Dit deed ik niet zoals ik het voor ogen had, ik heb er daardoor wel weer iets nieuws van geleerd.
  2. Schrijf elke dag iets positiefs op
    Uit onderzoek van professor PH. D Sonja Lvubomirsky van de Stanford University blijkt dat mensen die hun dankbaarheid uitten gelukkiger zijn. Vaak richten we ons in het leven op de dingen die ons een negatief gevoel hebben gegeven, daar geven we vervolgens veel aandacht aan.  Draai het nu om, schrijf elke avond 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Misschien ben je wel dankbaar die dag omdat je weer een stapje verder bent gekomen met het opzetten van je eigen website, omdat je zo graag je site live wil kunnen zetten. Of ben je dankbaar dat je partner de was op heeft geruimd, vooral omdat je zelf al zo moe was en je nu tijd voor jezelf hebt. Schrijf niet alleen op waar je dankbaar voor bent, maar ook waarom je er dankbaar voor bent. Als je dit elke dag doet gaat je focus in het leven steeds meer liggen op de dingen die je dankbaar maken. De kleine, mooie positieve momenten. En dat maakt je steeds gelukkiger en zorgt ervoor dat je jouw aandacht steeds minder richt op toekomstzorgen of ervaringen van het verleden.Je kunt het ook bijhouden in de app Bliss. Deze app herinnert je ook elke dag eraan om iets op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
  3. Speel meer
    Neem een voorbeeld aan kinderen, lach en speel wat meer. Neem jezelf en het leven zo nu en dan wat minder serieus. Kinderen zijn het ultieme voorbeeld van in het nu leven. Ze leven in een flow. Zijn ze een hut van lakens in de woonkamer aan het bouwen? Dan doen ze dat ook met alle aandacht. De stoelen goed zetten, de lakens met knijpers aan elkaar vastzetten. Ze hebben in hunspelen-als-een-kind-photo ogen de mooiste hut van de wereld gebouwd. Ze zijn er niet mee bezig dat hun buurmeisje vorige week een veel mooiere hut heeft gemaakt, omdat ze grotere lakens had. En ze denken al helemaal niet aan dat ze straks alles ook weer netjes moeten opruimen, omdat ze vinden dat het huis opgeruimd moet zijn. Nee, ze zijn bezig in het moment met hun mooie hut. Laten hun fantasie de vrije loop. Probeer dat ook eens. Ga een hut bouwen, ga op de schommel in de speeltuin of houd met wat buren een waterpistolengevecht. Speel, lach en dans. Laat je kritiek over jezelf en wat er in je leven gebeurt los. Het leven wordt een stuk vrolijker en leuker als je dat doet.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *